Vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg
In het zorgbeleid van het woonzorgcentrum Heilig Hart spelen vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg een prominente rol.Op voorhand al nadenken, spreken en keuzes maken over de zorg die een bewoner wil wanneer hij of zij ernstig ziek wordt, rond kwaliteit van het levenseinde en waardig sterven, wordt “vroegtijdige zorgplanning” genoemd. Vroegtijdig, omdat er al bij stilgestaan wordt vóór het echt nodig is. Vaak is dat niet iets waar bewoners spontaan mee bezig zijn na hun opname. Niettemin kan het zinvol om er op voorhand al bij stil te staan.
Palliatieve zorg en levenseindezorg zijn beide gebaseerd op een holistische mensvisie: alle lichamelijke, sociale, psychische en spirituele facetten van het leven en levenseinde worden mee in rekening genomen. “Palliatieve zorg” is de totale zorg die nodig is om de levenskwaliteit te verbeteren wanneer iemand te maken krijgt met een ongeneeslijke aandoening. In de laatste weken en dagen van het leven wordt palliatieve zorg “levenseindezorg” genoemd.
Naarmate iemand ouder wordt of wanneer een ziekte vordert, verandert de manier waarop levenskwaliteit en kwaliteit van zorg ervaren worden. We willen de zorg optimaal afstemmen op de individuele verlangens en noden van elke bewoner. Daarvoor gaan we in gesprek, bij voorkeur met de bewoner zelf, of met de familie en de naaste betrokkenen, wanneer gesprek met de bewoner niet meer mogelijk is.
Uiteraard wordt bij het bepalen van de zorgdoelen rekening gehouden met de eigen levensvisie van de bewoner en zijn of haar opvattingen over de verschillende vormen van medisch begeleid sterven (opstarten of voortzetten van een curatieve of levensverlengende behandeling, niet-behandelbeslissing, weigering van behandeling, pijnbestrijding, palliatieve sedatie, euthanasie). Indien de bewoner of familie het wenst, worden de gemaakte afspraken vastgelegd in een document of wilsverklaring.